2012. október 26., péntek

Magyarország, Gödöllő-Máriabesnyő (kegytemplom), SzG3


Gödöllőhöz tartozik Máriabesnyő, pont úgy ahogy Siklóshoz Máriagyüd és itt is van egy kegytemplom. Könnyű megközelíteni, mivel a régi 3-as úton kell Gödöllőn Miskolc felé menni és a város vége előtt balra lesz egy parkoló és ott lehet megállni.
Története igen érdekes:
Már nagyon korán lakott terület volt, de a tatárjárás és a török hódoltság teljesen elpusztította az itteni települést. Grassalkovich Antal gróf (lásd Grassalkovich palota - Gödöllő) elhatározta, hogy a birtokán egy Lorettói kápolnát építtet, csak a helyet nem tudta kijelölni. Időközben megkezdték a romok eltakarítását ezen a területen és csodálatos módon egy Mária szobrocskát találtak, amely kegyhellyé avatta Besnyőt. Grassalkovich Antal gróf elhatározta, hogy egy templomot emeltet itt a volt premontrei templom romjain. A kezdetben emelt kápolna nem volt elég a folyamatosan érkező zarándokok fogadására (a megtalált Mária szoborhoz zarándokoltak), így a helyet folyamatosan fejlesztették. 1950-ben elkobozták a templomot, amelyet csak 1989-ben adtak vissza egyházi tulajdonba. 2008-ban Basilica Minor rangot kapott.
A kis bazilikán kívül van itt még egy Mária Múzeum és egy lelkigyakorlatos ház is (Mater Salvatoris Lelki gyakorlatos ház). A hely alkalmas szabadtéri misék bemutatására is.

Vissza a főoldalra (katalógus)

 Gödöllő-Máriabesnyő (kegytemplom)
 Gödöllő-Máriabesnyő (kegytemplom)
Gödöllő-Máriabesnyő (kegytemplom)

Vissza a főoldalra (katalógus)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése