2012. október 8., hétfő

Magyarország, Vácrátót, MTA Ökológiai Kutató Központ, Ökológiai és Botanikai Intézet, Nemzeti Botanikus Kert, SzG3


Szerencsére nem csak a neve ilyen hosszú, hanem a látnivalók listája is. A leírások alapján hazánk legnagyobb és legfajgazdagabb botanikus kertje. Az biztos, hogy nagyon látványos, változatos. Miután ez a botanikus kert nagyon közel van hozzánk, ide sűrűn el tudunk látogat, láttuk már mind a négy évszakban.
Röviden a történetéről. A vácrátóti kastély parkjából alakították ki, többszöri tulajdonos váltás után Vigyázó Sándor tulajdonába került, aki akként végrendelkezett, hogy ha fiú örökös nélkül halna meg, az a birtok átmegy az MTA birtokába. Miután fia lett, így a park nem került az MTA birtokába azonnal, de a fiú is így rendelkezett és miután neki nem volt fiú ági örököse, így az Akadémia örökölte a parkot. Folyamatos perlekedés, a birtok eladása miatt azt birtokba venni nem tudta. Végül csak 1952-ben tudta átvenni a botanikus kertet.
Tematikus része viszonylag kevés van a nagyságához képest, de méltán világhírű a Soó Rezső akadémikus által kialakított virágos növények rendszertani fejlődése rész.

Jelenleg négy tematikus bemutató terület van ebben a botanikus kertben:
- növény rendszertani gyűjtemény
- dendrológiai gyűjtemény
- évelő és sziklakerti növények
- üvegházi gyűjtemény
A park területe többféle sétára ad lehetőséget, az ezekről szóló javaslatok ITT tekinthetőek meg.
Mielőtt a sok fényképet felraknám ide, egy dolgot még megemlítenék. Nagyon tetszik az, ahogy a folyó vizeket felhasználják, tavakat alakítanak ki, ugyanis ezek rendkívül látványossá és élővé teszik a botanikus kertet. A kert egyes részei kifejezetten vadregényesek.

Az összes, a későbbiekben itt készült kép ITT nézhető meg!

Vissza a főoldalra (katalógus)

 a botanikus kert
  a botanikus kert
  a botanikus kert
  a botanikus kert
  a botanikus kert
 a botanikus kert

Vissza a főoldalra (katalógus)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése