2012. október 31., szerda

Magyarország, Ajka, SzG3


Nemrég Ajkára kellett mennem hivatalos ügyben így volt egy kis időm a városban, ami viszonylag kellemes meglepetést okozott nekem.
Az, hogy ez egy szocialista ipari város, többé-kevésbé tudott volt a számomra. A város magja egy nagy lakótelep. Az viszont szokatlan, hogy ezek a lakótelepi házak nagyon jól karban vannak tartva, a legtöbbön már az utólagos hőszigetelést is elvégezték. A házak között nagy parkok vannak, a legnagyobb a Városliget, ahol a csónakázó tó is található. A városban sok szobor is van, több neves szobrásztól, köztük Borsos Miklóstól. 
Szerencsére a nagy szocialista városi kialakításnak nem estek áldozatul a templomok (nagyon más műemlék nincs itt), ezek közül kettő az ún. templomdombon található (a református és az evangélikus templomok). Ugyanitt található a Városi Múzeum is, ahol Fekete Istvánnak, Molnár Gábornak is van emlékszoba szentelve (érdekes, itt is van egy történelmi tűzoltó szivattyú, amelyhez hasonló szinte minden faluban ki van állítva).
A várostól délre található egy nagyon szép parkerdő is, szépen kiépített turista utakkal (itt találkoztam azzal az érdekes dologgal, hogy ahová besütött a nap, ott leolvadt a fákról a hó, itt az őszi színek domináltak, ahová pedig nem, ott szinte fekete-fehér télies színek voltak). Ugyanitt található a bányászati múzeum is, de ezt nem tudtam megnézni, mivel 11:00-kor nyitottak, addigra vissza kellett mennem. 
A városban van még az Ajkai Kristály Gyár, ha igaz, ennek is van múzeuma.
Szerintem, ha valaki a 8-as úton közlekedik és éppen pihenni akar egy kicsit, akkor erre Ajka szerintem egy nagyon jó úti cél. Ha ezt egy kirándulással a parkerdőben és a bányászati múzeummal összeköti, akár egy egynapos kirándulás is elképzelhető itt (meg igen közel van még ide az úrkúti őskarszt és a szentgáli ősborókás is).
Nem hittem volna, hogy egy alapvetően ipari városban is jól érezheti magát az ember és jókat írhat róla (és ezt örömmel is tettem).

Vissza a főoldalra (katalógus)

 a Városháza
 egy a sok szobor közül
 egy a sok panelház közül
a templomdomb
 az evangélikus templom
 a református templom
 a Városi Múzeum
 a Városi Múzeum, egy régi tűzoltó szekér
a Városi Múzeum
 a Városliget
 a csónakázó tó
 a csónakázó tó
 a csónakázó tó
a csónakázó tó
 a parkerdő
 a parkerdő
 a parkerdő
a volt Jókai bánya emléktáblája

Vissza a főoldalra (katalógus)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése