2012. szeptember 30., vasárnap

Magyarország, Apátistvánfalva, SzG3



Apátisvánfalva már szórványtelepülésnek minősül, bár nem annyira jellemző ez, mint Kétvölgy településre. A község központjában áll a rk. plébánia templom, a Wikipedia szerint a község (és a Vendvidék) legszebb műemléke. A templom 1786-ban épült, védőszentje Harding Szent István ciszterci apát. A templom falán levő 18. századi freskók ismeretlen művész alkotásai. A monumentális épület kétezer ember befogadására alkalmas, a szentgotthárdi barokk templom után ez a második legnagyobb kegyhely a Rába-vidéken. Előtte a szokásos Uniós játszótér, gyerek nélkül. Ugyanitt található még egy háborús emlékmű.
A másik említésre méltó hely (a Kétvölgy felé menő úton található) a Határőr emlékhelyAz apátistvánfalvi volt határőrs épületében berendezett kiállítás a határőrélet mindennapjait mutatja be az élethűen megtartott hálókörlettől kezdve a fegyverszobán át a lovas határőrség istállójáig. Az emlékhely udvarán a szolgálat közben elesett határőr hősök emlékműve körül öt kopjafát állítottak fel.
A község határában egy szép szálloda, az Apát Hotel található. Innen nagyszerű kilátás van a templomra. A hotel előtt szépen parkosított terület van, kis játszótérre. A levegő fantasztikus!
A falu Szentgotthárdtól 8 km-re, a szlovén határátkelőtől 3 km-re, az osztrák határátkelőtő 10 km-re van, tehát egy jó kiindulási pont a Hármashatár Régió megtekintéséhez.

Vissza a főoldalra (katalógus)

Apátistvánfalva
Apátistvánfalva
Apátistvánfalva - Apát Hotel
Apátistvánfalva - Apát Hotel
Apátistvánfalva - rk templom
Apátistvánfalva - rk. templom
Apátistvánfalva - hősi emlékmű
Apátistvánfalva - határőr emlékhely
Apátistvánfalva - határőr emlékhely

Vissza a főoldalra (katalógus)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése