2012. szeptember 22., szombat

Magyarország, Magyarpolány, SzG3


Úgy látszik, hogy mert valamely település zsákfalu, még nem kell egy lepukkadt, kilátástalan valaminek lennie. Ilyen szempontból most Magyarpolány volt egy kellemes meglepetés. Könnyű megtalálni, a 8-as úton pont Ajkánál kell arról lekanyarodni de pont a másik (É-i) irányba lekanyarodni és 4 km után már ott is vagyunk. Ráadásul legalább két dologban nevezetes ez a település:
1./ a Polányi Passió:
A késő barokk kálvária az 1780-as években épült és többször felújították. A lépcsők melletti öt stációban életnagyságú, festett szobrok mutatják be a fájdalmas rózsafüzér 5 titkát. A kálváriára 153 lépcső vezet fel és jó meredek. Ha felérünk, akkor egy kőkeresztet találunk ott (a kápolna előtt), melyet az Amerikába induló magyarpolányiak adományából építettek fel, ezért hívják amerikai keresztnek is. A kápolnát neogót stílusban építették fel, egy zirci kőműves irányításával. A dombról fantasztikus kilátás tárul elénk a D-i irányba. 
Itt mutatják be a Polányi Passiót minden évben (már most készek voltak a lelátók), már 1993 óta, szervezett utakat is hoznak ide, akkora a sikere.
2./ Műemlékvédelem alatt álló lakóépületek:
Még én sem tudtam, hogy itt 43 országos és 40 helyi védelmet élvező bakonyi parasztház található itt. Ezek ugyan szétszórva helyezkednek el, mégis szépen beleilleszkednek a falu egyéb épületei közé. Az egyiket átalakították tájházzá, amely elsősorban alkotóházként, de múzeumként is működik. 
Összefoglalva: egyáltalán nem kis falu, sok utcával, tiszta, rendezett, én legalábbis egyetlen lerobbant házat sem láttam, igaz nem néztem meg egyenként az összeset. Szerintem egy fél délelőttöt megér, ha valaki erre jár, a levegő is fantasztikus.


Vissza a főoldalra (katalógus)

 Magyarpolány, rk templom
 Magyarpolány, kilátás a kálvária lépcsőjéről
 Magyarpolány, a lépcsősor
 Magyarpolány, az egyik stáció
 az egyik stáció
 Magyarpolány, az amerikai kereszt
 Magyarpolány, a kálvária kápolnája
 Magyarpolány, kilátás a kápolnától
 Magyarpolány, bakonyi parasztház
 Magyarpolány, bakonyi parasztház
 Magyarpolány, bakonyi parasztház
 Magyarpolány, tájház
  Magyarpolány, tájház
 Magyarpolány, tájház

Vissza a főoldalra (katalógus)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése