2012. november 16., péntek

Magyarország, Hatvan, SzG3


Nemrég Hatvanban voltam hivatalos úton, így elhatároztam, hogy megnézem a várost. Eddig sohasem voltam itt, ill. régebben átmentem néhányszor rajta, elsősorban ha É felé fordulva Hollókő, Somoskő, stb. felé mentünk kirándulni. De valahogy Hatvant megnézni soha nem akarózott. Mint kiderült, erre végül is jó okom volt. 
Hatvan a Zagyva partján fekszik, régebben mezőgazdasággal foglalkoztak és az ehhez kapcsolódó ipari termeléssel (cukorgyár, konzervgyár). Ez jó részt megszűnt. 
Ha jól belegondolunk, akkor egyetlen látványossága a Grassalkovich kastély lenne, ha működne. Kívülről viszonylag szépen rendbe hozták, de ismereteim szerint belül semmi nincs, a hozzá csatlakozó kastélyparkot pedig felveri a gaz és a sitt. A múlt héten olvastam, hogy itt vadászati kiállítást akarnak a közeljövőben létesíteni. Nem tudom, hogy ennek milyen létjogosultsága lenne, az ennél Budapesthez sokkal közelebbi gödöllői Grassalkovich kastélyhoz is szerintem kevesebben látogatnak, mint az megérdemelné. Hatvan azért hatvan kilométerre van Budapesttől, pont az ellenkező irányba, mint amerre a turisták közlekedni szoktak. Szerintem egy kastélynak berendezett kastély sokkal nagyobb vonzerőt képviselne (lásd a számtalan cseh kastélyt). Bár ismerve a gazdasági lehetőségeinket, valószínűleg még a vadászati kiállítás is csak álom marad, legalábbis a közeljövőt illetően. Pedig a hatvani Grassalkovich kastély megérdemelne egy esélyt (a hatvaniakról nem is beszélve). Tehát itt nem a szervezés hiányosságai, hanem a látnivalók hiánya, ill. a meglévő lehetőségek rossz kezelése okozta a rossz közérzetemet a hatvani látogatásommal kapcsolatban.

Vissza a főoldalra (katalógus)

 a Grassalkovich kastély
 a Grassalkovich kastély
 a Grassalkovich kastély
 a Grassalkovich kastély
 a Grassalkovich kastély
 a Városháza
 Kossuth Lajos mellszobra
a Zagyva folyó


1. kiegészítés:
Január 3-n (2015), miután fenn akadtunk a tóalmási kastélyon, elhatároztuk, hogy átugrunk ide, miután átadták a vadászati múzeumot. Ez tényleg így is történt, immár látogatható a kastély. A feleségem nem nagyon szereti a témát, így magát a kiállítást nem néztük meg, csak sétáltunk egyet a parkban. A kiállítás fogadó része (pénztár, ruhatár, souvenir, stb.) nagyon sterilre sikeredett, ugyanígy a park is . Semmi könnyedség, kecs, báj. A belépők is eléggé húzósnak tűntek, így egy rövid séta után már ott is hagytuk a helyet.

 a Grassalkovich kastély
 a Grassalkovich kastély
 a Grassalkovich kastély
 a Grassalkovich kastély
 a Grassalkovich kastély
 a kastélypark
az információs tábla

Vissza a főoldalra (katalógus)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése